Textil Design Skolan öppnar i Storvik
Anrika svenska Textil Design Skolan öppnar inom kort upp för alla som vill lära sig mer om sömnad, mönsterkonstruktion, formgivning och design. De startar nu en Mode-Textil & Designutbildning på en strategiskt belägen plats i Storvik, efter E16 mellan Gävle och Falun med Sandviken och Hofors som närliggande orter.
Textil Design Skolan i Sandviken AB har en lång tradition av att utbilda inom området och grundades redan på 1960-talet. Nu startar Textil Design Skolan upp privat kursverksamhet i nya lokaler på Tingsgatan 5 i centrala Storvik där inflyttning och förberedelser pågår sedan i påskas
– Vi planerar att starta första helgkursen i sömnad för nybörjare i maj, för att senare bygga på med en fortsättningskurs och en grundkurs i höst, säger Birgitta Persson, ägare, kursledare och själv en tidigare elev på Mode-Textil & Designutbildningen i Sandviken på 1960-talet. Vi har bara behöriga textillärare till alla kurser och efter varje avslutad kurs ges ett intyg. Vi kommer att börja med tvådagars nybörjarkurser på helgerna, sedan en fortsättningskurs som även den är en tvådagars helgkurs.
Efter nybörjarkurserna har deltagarna bra grunder i sömnad för att fortsätta med andra kurser. Har deltagarna andra motsvarande förkunskaper behöver de inte de två första kurserna. Sedan kommer man att ha olika påbyggnadskurser och även fortsättningskurser med olika inriktningar.
– Textil Design Skolan lägger stor vikt vid att bevara den konserverade kunskapen inom svensk textilhantering, säger Tomas Persson, delägare. Vad händer när ingen kan? Våra kurser bygger på denna tradition och ger deltagarna grundläggande kunskaper i sömnadshantverk, mönsterkonstruktion, formgivning och design. Utbildningarna lämpar sig för både dem som vill arbeta med textil som yrke eller enbart som en hobby, men även de som t.ex. vill kunna skapa unika plagg av second hand objekt. Det finns massor att fynda där textil och skinn är av mycket högre kvalitet än det man ofta finner i handeln nu för tiden. Så här kan man verkligen prata om både hållbarhet och miljövänligt.
– Första kursen är den 27-28 maj och vi kör kl. 10:00-17:00 på lördag och söndag 9:00-17:00, säger Birgitta. Introduktionspriset är 2500 kr inklusive moms. Anmälningsavgiften är 1000 kr för att boka platsen. Resten betalas vid kursstart. Materialkostnader och fika i kursavgiften. Vi återkommer mer inför kursstart.
Kurserna är organiserade i form av integrerade kurser med stor flexibilitet och präglas av en stimulerande och innovativ inlärningsmiljö där de studerande har stort inflytande när de får nya nya färdigheter och kunskaper inom svensk textiltradition som annars riskerar att hamna i skymundan för massimport av billigt producerade plagg av tveksam kvalitet producerade i Asien. Tidigare elever arbetar idag i modebranschen på företag som bl.a. H&M, Adidas, Lindex, Blåkläder, Hope, Cheap Monday, Tuxer, Resteröds och Stylein.
– Det är så viktigt för regionen att skolan finns. Man ska inte behöva söka sig till Stockholm, Göteborg eller Malmö för att lära sig det här hantverket. Design är stort i Sverige. Man har en fin utbildning här, säger Cilla Rörby, ledande Svensk kostymör från Gävle som vunnit guldbaggen två gånger för bästa kostym, har även gått mode textil design utbildningen i Sandviken.
Enligt Tillväxtverkets rapport "Modeindustrin i Sverige" från 2021. Rapporten visar att modebranschen är Sveriges största kreativa industri, med en omsättning på 264 miljarder kronor år 2019. Branschen sysselsätter idag mer än 60 000 personer och har en exporttillväxt på 17% jämfört med 5% för övriga industrier mellan 2015 och 2019.
Textil Design Skolan i Sandviken AB hälsar således deltagare från både när och fjärran välkomna till deras nya kursverksamhet i Storvik.
– Vi välkomnar alla som är intresserade av att få sig en utbildning inom Textil, Design och Mode, oavsett om man bor i vårt fina närområdet eller var man än bor i landet. Tyngdpunkten ligger på grundläggande sömnad och mönsterkonstruktion för att lära sig att laga, designa och skapa plagg och textilier efter egna idéer, hälsar Birgitta Persson.